Jak čistit dřez

Pravidelným a velmi častým dotazem, který na nás často směřujete je  „Jak vyčistit dřez“ a proto jsem zvolil jako dnešní téma právě údržbu dřezů. No a vezmeme to komplexně a povíme si jak vyčistit granitový  i nerezový dřez. Jako první se tedy vrhneme na údržbu nerezového dřezu.

Čistíme nerezový dřez

Jak vyčistit nerezový dřez? V současné době existuje množství speciálních přípravků pro čištění nerezových dřezů. I zanedbaný a zašlý dřez promění v naleštěný „klenot“ kuchyně. Jak se tedy o dřez pravidelně starat aby zůstával stále jako nový? Zde je několik jednoduchých pravidel, kterými je třeba se řídit.

Při mytí nádoby dojde vždy k poškrábání nerezového povrchu dřezu. Ačkoliv jsou většinou tyto škrábance miniaturní, časem mohou být vidět. Na tyto poškození doporučuji pastu Franke Twister, která tyto škrábance rozleští a dřez zůstane krásně lesklý.

  • Nerezové dřezy jsou z výroby opatřeny ochrannou vrstvou, která na sebe váže mastnoty a nečistoty. Proto je potřeba před prvním užitím dřezu, tuto ochrannou vrstvu odstranit. Velmi vhodnou pro tento účel se jeví čistící pasta na dřezy.
  • Nerezový dřez by měl být po každém použití otřen vlhkým, měkkým hadříkem a poté opláchnut čistou vodou.
  • Pokud máte tvrdou vodu, tak můžete třeba právě pomocí čistící pasty zabránit tvorbě matného filmu vodních usazenin.
  • Tvorbě usazenin (vodního kamene) můžeme zamezit vysušením dřezu při každém použití

Za svou praxi při montážích kuchyní jsem se několikrát setkal s tím, že nám občas zavolal zákazník a povídá „Co jste mě to namontovali za dřez, je to nerezák a začal mě rezivět“ (korodovat). Já mu povídám, že je to nesmysl, že nerezový dřez nemůže rezivět a hlavně ne po několika dnech. Když se to stalo poprvé tak jsem z toho byl poměrně překvapený. Nicméně jsem nažhavil dráty, obvolal dodavatele a dobral se k jádru pudla. Zajel jsem k zákazníkovi s čistící pastou, dřez jsme vyleštili a zbavili „koroze“. Ale hlavně bylo potřeba odšroubovat a vyčistit perlátor. Ono se to stává většinou u nových kuchyní pokud na rohové ventily nenasadíte sítka, která zachytí nečistoty. Může se jednat o kovové špony či jiné nečistoty, které potom způsobí na povrchu dřezu domnělou rez.  Co z toho tedy plyne pro vás? Na roháčky nasadit sítka, vyčistit řádně dřez a perlátor (sítko) na baterii.

K čištění nerezových dřezů by to bylo vše a posuneme se ke granitu

Čistíme granitový dřez

Spousta lidí je přesvědčena o tom, že koupí granitového dřezu se zbaví čištění dřezu. Omyl dámy a pánové…granitový dřez vyžaduje mnohem pečlivější a častější údržbu než nerezový dřez. Ale odvděčí se vám dlohotrvajícím krásným vzhledem. A o to nám jde v především.

Stejně jako u nerezu, tak i u granitu doporučují výrobci před prvním použitím dřez řádně očistit. Přece jen z montáže mohou zůstat na dřezu různé nečistoty. Stačí dřez omýt vodou se saponátem. U granitových dřezů je vhodnější pravidelné čištění ne pouze příležitostné. Nejlepší údržbou je časté umývání nádobí. Ale vzhledem k tomu, že našim kuchyním v tomto směru vládnou myčky, budeme si muset říci jiné typy.

  • Vhodné pro čištění granitových dřezů jsou běžné tekuté čistící prostředky, krémy, pasty u suché prášky
  • Vzhled dřezu může být ovlivněn i kvalitou vody. Pokud máte tvrdou vodu, mohou se na dřezu objevit šedivé i jinak zbarvené skvrny. Jedná se ve skutečnosti o vrstvu vodního kamene. Do něj se poté vsakují látky, které zanechávají skvrny např. čaj, káva, borůvky, červené víno apod. Na tyto usazeniny je vhodné použít již zmiňovaný prostředek na čištění dřezu.
  • Také je možné vytvořit roztok z jedné části octa a tří částí vody, nanést na dřez a tím uvolnit nános vodního kamene.

Já osobně jsem se o dřez dříve moc nestaral a došlo ke zmíněnému problému s nánosem vodního kamene. A jako člověk líný jsem to vyřešil tabletou Blanco Antikalk. Vložil jsem ji do dřezu, napustil cca 2 cm vody a nechal působit přes noc..Super čištění bez práce. Jedním zákazníkem mě také bylo doporučeno z jeho vlastní zkušenosti použití tablety do myčky. Což si myslím je asi podobné řešení, jen mnohem levnější.

Při čištění nepoužívejte kovové houbičky, jejichž kovové části zůstávají na povrchu dřezu. Zanechávají skvrny a ty musíte čistit. Tak si ušetřete práci. Také dbejte na to, aby granitový a tectonitový dřez nepřišel do styku s koncentrovanými bělícími prostředky obsahujícími chlorové účinné látky, s kyselinami (odstraňovač vodního kamene z konvic), s louhem sodným (čističe odpadu např Krtek) nebo s čistícími prostředky obsahující kysličník uhličitý. Při použití těchto prostřeků hrozí odbarvení pryskyřice, která spojuje granitové částečky.

A opět doplním z vlastní zkušenosti. Moje žena Božena čistila odpad a do odtoku nalila zmiňovaný KRTEK. Ten sice odpad částečně pročistil, ale protože vybublal a dostal se na povrch dřezu, tak jej nenávratně zničil. A nemusí se to stát jen u granitu, ale poškození hrozí i u nerezových dřezů.

A když jsme u těch zákazů – granitový dřez je krátkodobě odolný proti teplotám do 280C°. Přesto se nedoporučuje, aby dřez byl využíván na odkládání horkých předmětů.  A také nevylévejte horký olej z pánve do dřezu…olej má mnohem vyšší teplotu a může způsobit poškození dřezu.

Teď už snad víte jak čistit dřez. Pokud budete mít otázku k této problematice, klidně napište do diskuze. Na všechny dotazy poctivě odpovím. A bylo by super, pokud i vy nám napíšete vlastní zkušenosti a doporučení k čištění dřezů. Poradíte tak jistě i ostatním udržet dřez vždy  krásný a čistý.

Děkuji za pozornost a ahoj u dalšího článku.

 

Related posts

Leave a Comment