Ostrůvková digestoř, ano či ne?

Na toto téma již bylo napsáno mnoho.  Ale i přes to jsem se rozhodl přidat polínko do kamen. V současnosti je nejen mnoho těch co plánují vlastní kuchyni, ale také spousta designérů rozhodnutá dostat ostrůvkovou digestoř do každé kuchyně.  Což mě osobně připadá poměrně nesmyslné a ze strany designerů také neprofesionální. Nacpat ostrůvkovou digestoř do minikuchyně velikosti 2×2 metry chce opravdu odvahu a co se týče řešení to jistě není nikterak elegantní. Prostě a stručně – totální blbost.

A nejde vůbec o nějaké technické řešení umístění odsavače par, ale především o ergonomičnost prostoru v kuchyni pro optimální využití pracovních ploch. Jestli chcete vidět jednu takovou „nepovedenou“ kuchyni, tak si zajeďte do Brna na veletrh. Mají tam vzorové domy a v jednom z nich naleznete opravdu „geniálně“ umístěný ostrůvek.

Ale ať pořád jen nekritizuji a dostanu se k jádru samotného problému a jeho řešení.

Nejprve dobře zvažte, zda je vaše kuchyně dostatečně velká pro ostrůvek. Nakreslete si ji a popřemýšlejte, zda jej opravdu potřebujete. Řešení je to jistě skvělé, ale opravdu není vhodné pro každého. Nabízí se samozřejmě také řešení formou poolostrůvků. Sám to mám doma tímto způsobem vyřešeno a jsem vcelku spokojen. Jen tu digestoř jsem nevybral úplně ideálně. Podívejte co jsem si pořídil – Faber Glassy Isola. Digestoř je kvalitní, tichá, jenže má svá ale…Při vaření se občas praštím do hlavy. A to ji mám v maximální možné výšce (stropy 260 cm). Z toho důvodu bych dnes raději volil spíše tubusové provedení digestoře. Nabídka je dnes dosti široká a není problém si vybrat. Druhá věc, která mě opravdu přivádí k nepříčetnosti, je skleněná část. Ve spojení s varnou deskou se zrcadlovým povrchem je to naprostá lahůdka pro čištění.

Jednoduše se dá říci, že pro ostrůvkovou digestoř potřebujete dostatečně velkou místnost a vyšší stropy. A jak píšu téměř v každém svém příspěvku o digestořích – nezapomínejte vybírat dle výkonu odsavače. Jedině tak se stane odsavač dominantou vaší kuchyně.

Není ovšem při ostrůvkovém řešení přemýšlet jen nad ostrůvkovými modely. Pokud milujete design a moc nevaříte, tak je možné doporučit i lustrové digestoře. Tyto jsou z větší části určeny pouze pro recirkulační režim, a proto tedy nejsou, dle mého názoru, příliš vhodné pro ty, kteří často rádi vaří.

Lustrová digestoř Franke
Lustrová digestoř Franke

Dalším elegantním řešením jsou stropní digestoře. Odsavač je zabudovaný v sádrokartonovém podhledu, kde je také umístěno odtahové potrubí. Ovládání za pomocí dálkového ovladače usnadní práci. Některé typy je možné také spouštět do nižší polohy.

No, a asi nejzajímavějším v tomto segmentu je digestoř výsuvná z pracovní desky. Možná ji znáte z pořadu Zdeňka Pohlreicha – jedná se o digestoř  Franke FDW 908. Musím říci, že toto je jeden z mých favoritů na novou digestoř a až budu předělávat svoji kuchyni s moji novou manželkou, kterou samozřejmě ještě nemám, padne volba tímto směrem.

Věřím, že si vyberete tu správnou (stejně jako to chodí v životě) digestoř a bude vám léta ke spokojenosti sloužit.

Inspirace pro vaši kuchyňi. Výsuvná ostrůvková digestoř Franke FDW 908 IB XS
Inspirace pro vaši kuchyňi. Výsuvná ostrůvková digestoř Franke FDW 908 IB X

 

 

 

Related posts

Leave a Comment