Recirkulace vs odtah

Častým dotazem zákazníků je, zda mít digestoř bez odtahu (na recirkulaci), či s odtahem mimo místnost. Která varianta je lepší? Zde existuje jednoznačná odpověď. Vždy je lepší použít odtah digestoře mimo místnost. Pokud je to tedy jen trochu možné, volte vždy tuto variantu. A nyní si uvedeme, proč tomu tak je.

Téměř všechny odsavače par mohou pracovat v obou režimech. Existují samozřejmě i vyjímky, ale není jich mnoho. Především je tomu tak u moderních lustrových digestoří, které plní především designovou funkci. Pojďme si tedy vysvětlit výhody a nevýhody jednotlivých režimů odtahu.

Recirkulační provoz digestoře

Při recirkulačním provozu digestoře je okruh bez odtahu mimo místnost. Řeší se v případech, kdy není možnost digestoř napojit do komína, odtahové šachty, či není možné vyvést odtah např. přes zeď. V takové situaci musíme (chtě nechtě) vybavit digestoř uhlíkovým filtrem. Výhodou je samozřejmě rychlejší a jednodušší montáž. Odsavač par pouze nainstalujeme dle návodu, vložíme filtry a můžeme vesele vařit. Odpadá nám práce s napojením potrubních systémů. Může se to jevit jako jednoduché a rychlé řešení. Nicméně nevýhody zde jsou.

Hlavní nevýhodou je ta skutečnost, že vzduch se zbaví pouze zplodin, ale páry přefiltrovat nedokáže. Vzduch se sice díky uhlíkovým filtrům vyčistí, ale zpět do místnosti se vrací teplý vzduch a zůstává nám také vlhkost. Což se mě osobně jeví jako velká nevýhoda. Znamená to častější větrání. Nebudu zde vysvětlovat co vám může vlhkost v domě, či bytě způsobovat. Další velkou nevýhodou je neekonomičnost provozu. V závislosti na intenzitě vaření je nutné každé 3-6 měsíců uhlíkové filtry měnit, aby plnili svou funkci tak jak mají. Naštěstí již dnes existují i účinnější filtry s dlouhou životností až 2 roky, ale také jejich cena je několikanásobná oproti těm standardním.  A pokud si vynásobíme cenu roční spotřeby filtrů počtem let, kdy digestoř budeme používat, tak se dostávám k poměrně vysokým částkám. Jednoznačně se dostáváme do řádů tisíců korun. A třetí nevýhodou je zvýšená hlučnost a snížený výkon odsavače.

Odtah digestoře mimo místnost

Nejčastěji používané řešení při instalaci digestoře a zároveň také to nejúčinnější. Samotná instalace digestoře je stejná jako u recirkulačního provozu, jen s tím rozdílem, že ji musíme napojit na odtah pomocí potrubních systémů. Další komponent, který je vhodné použít je zpětná klapka. Ta zabraňuje zejména v zimním období pronikání studeného vzduchu do místnosti. Proto na ni prosím nezapomínejte.

Jednoznačná výhoda tohoto řešení spočívá v tom, že z místnosti odvedeme nejen zplodiny vzniklé při vaření, ale také vodní páry. Výhodnou číslo 2 je dlouhodobý provoz bez dalších nákladů. Nemusíme vynakládat finanční prostředky na nákup uhlíkových filtrů. A výhoda číslo 3 je nesnížený výkon digestoře a nižší hlučnost (pokud tedy dodržíme správnou montáž potrubních systémů)

Sečteno a podtrženo. Máme zde jasného vítěze a tím je odtah mimo místnost. Gratulujeme všem, kteří jej mají či mohou mít. Ostatní nevěšte hlavu…když to nejde, tak to nejde.

Mějte se krásně

JH

 

 

Related posts

Leave a Comment