Vybíráme digestoř

Pokud si právě kladete otázku „Jak vybrat digestoř?“ tak se vám pokusím poradit a správně vás navést. Spousta lidí si myslí, že stačí pouze vybírat podle designu. Ano, je to jistě jeden ze základních parametrů, který budete brát při výběru v potaz. Nicméně vzhledem k dnešní široké nabídce, určitě nebudete mít problém vhodný odsavač par nalézt. Jsou mnohem důležitější aspekty, které musíme zohlednit. V dnešním článku si položíme právě ty základní otázky a věřím, že jeho přečtení vám dopomůže k správnému výběru.

Tak pojďme tedy na to a začneme tou nejzákladnější otázkou, než budeme řešit důležité parametry

1. Jaký typ digestoře si mám pořídit?

V prvé řadě bychom měli mít představu o budoucím uspořádání vaší nové kuchyně. V naprosto ideálním případě máme v ruce nákres či návrh z kuchyňského studia. A nyní už můžeme řešit typ digestoře. Nechci zde podrobně rozebírat jednotlivé typy digestoří abych se zbytečně neopakoval. Rozdělení digestoří dle typů jsem popsal v článku Jaké známe typy digestoří. Tak jen v rychlosti shrnu jaké známe typy

V tuto chvíli víme jaký typ potřebujeme a můžeme přejít na další bod.

2. Jaký má mít digestoř výkon?

Tato otázka je v podstatě při výběru digestoře ta nejdůležitější. Existuje jednoduchý vzorec pomocí které si vypočítáme výkon odsavače par.

A vzorec je následující

Objem místnosti: šířka x délka x výška = a

Vzduch by se měl v místnosti vyměnit 7 – 10 x za hodinu

Ideální výkon odsavače par: a x 7 (10)

Dáme si k tomu názorný příklad. Máme místnost 3 x 3,5 metru o výšce 2,6 metru

3 x 3,5 x 2,6 = 27,3 m3 – objem místnosti

27,3 x 7 =191,1 m3/hodinu

Z toho nám vyplynulo, že hledáme digestoř, která bude mít výkon minimálně 191 m3/hodinu.

Tento parametr bych rozhodně nepodceňoval. Jak jsem uvedl výše, tak se jedná snad o nejdůležitější bod při výběru digestoře. Jistě by jste, nechtěli aby vám odsavač par špatně odsával pachy z místnosti.

Spočítánou máte tedy ideální hodnotu výkonu, ale je potřeba dodržet také určitá pravidla při instalaci odtahového potrubí. Jestliže neklademe odváděnému vzduchu do cesty žádné překážky v podobě kolen či záhybů na odtahovém potrubí, tak tuto hodnotu můžeme brát v potaz. Ale jak je tomu v případě, kdy jsme nuceni do potrubního systému přidat i kolena, abychom vzduch dostali mimo místnost?

 

Orientační ztráty výkonu

Při použití jednoho pravoúhlého kolena dochází ke ztrátě výkonu o 7 – 10 % v závislosti na použitém potrubí. Ideální je použít potrubí plastové. Oproti tomu u flexo potrubí (tvarovatelné) jsou ztráty mnohem vyšší a to 12 – 15%. Z toho nám jasně vyplývá, že bychom se měli vyvarovat flexo potrubí a používat jej pouze v nejnutnějších případech.

Při použití dvou pravoúhlých kolen se ztráta výkonu navyšuje na 13 – 18 % u plastového potrubí, u flexo potrubí je ztráta 22 -30 %.

Vždy tedy zvažte jakou cestou můžete vzduch z místnosti odvádět. Ideální je odtah napřímo přes zeď a hlavně co nejkratší cestou. V případě, že si nebudete vědět rady, neváhejte se na nás obrátit. Spočítáme vám výkon odsavače i ztráty výkonu a doporučíme vhodné typy.

Na závěr tohoto bodu ještě upozorním na jednu skutečnost. Bohužel existují dva způsoby měření hluku odsavače a díky tomu se můžeme dostat ke dvěma údajům, které jsou diametrálně odlišné. Jak na svých stránkách uvádí například společnost Faber:

Hlučnost digestoře je uváděna dle velmi přísné metodiky v hodnotách akustického výkonu, její hodnoty proto mohou být vyšší než hodnoty měřené jiným způsobem. Výkon digestoře je uváděn při volném výstupu vzduchu, proti výkonu samotné ventilační jednotky je údaj ponížen o ztráty uvnitř výrobku a na tukových filtrech.

Možná jste si při svém surfování po internetu setkali s digestořemi, u kterých jsou uváděny extrémní hodnoty výkonu a zároveň nízké hodnoty hlučnosti a přesto jsou za výrazně nižší ceny než značkové výrobky. Je to dáno právě tím, že mnoho výrobců neuvádí pravdivé údaje o svých výrobcích. U značek jako Faber, Elica, Franke si můžete být jisti tím, že všechny údaje jsou pravdivé a nejsou nijak upravovány.

3.Jaký způsob odtahu zvolit? 

Jedno z častých témat dotazů našich zákazníků je zda zvolit odtah mimo místnost či recirkulační režim. Na tuto otázku je velmi jednoduchá odpověď. Pokud je to možné, vždy raději použijte odtah z místnosti. Tento způsob je komfortnější a také ekonomičtější. Samozřejmě přináší také svá úskalí, ale rozhodně se to vyplatí.

Hlavní výhoda odtahu mimo místnost spočívá v tom, že se okamžitě zbavujete všech pachů a výparů vzniklých při vaření. Náklady jsou pouze na pořízení digestoře, případně také na odtahové potrubí. Ale další náklady jsou již nulové. Samozřejmě můžete argumentovat tím, že při recirkulačním režimu stačí jen nainstalovat odsavač par, vložit uhlíkové filtry a tím veškerá práce končí. Ano, v tom je jistě kus pravdy. Nicméně nevýhod je zde více.

Nevýhody recirkulačního režimu

  • Nutnost pravidelné výměny uhlíkových filtrů cca každé 3 – 6 měsíců, u některých typů je možné použít speciální filtry s delší životnosti, ale také samozřejmě s vyšší cenou
  • Teplý vzduch se vrací zpět do místnosti – uhlíkové filtry pouze pročistí vzduch od vzniklých pachů, ale neodvedou teplý vzduch
  • Vyšší hlučnost – uhlíkové filtry zvyšují hlučnost odsavače par
  • Uhlíkový filtr není schopen zbavit vzduch vodních par a některých splodin vzniklým při spalování plynu
  • Snížený výkon – použití uhlíkových filtrů snižuje výkon odsavače par zhruba o 20 %

Tak snad jsem vysvětlil proč je lepší venkovní odtah než recirkulační provoz digestoře. A pádíme na další bod mého článku.

4. Hlučnost a spotřeba energie

Dostali jsme se k bodu, který přímo souvisí s cenou digestoře. U levnějších digestoří je nutné počítat s vyšší hlučností a také s vyšší energetickou náročností. I zde platí staré známé pořekadlo „Za málo peněz, málo muziky“. Avšak nevěšte hlavu a bedlivě sledujte parametry jednotlivých digestoří a jistě se vám podaří najít nějaký kompromis. Jako důležitější parametr bych viděl hlučnost. Přeci jen, když stojíte u sporáku a máte zapnutou digestoř, tak ji chcete mít co nejtišší. Spotřeba energie se samozřejmě může také zdát jako důležitý prvek, nicméně můj názor je ten, že právě u digestoří to není až tak důležité. Pokud by byla digestoř zapnuta několik hodin denně i s rozsvíceným osvětlením tak by jste to možná na svém vyúčtování za elektřinu poznali. Avšak i nejvýkonnější digestoře mají maximální příkon kolem 250 W při nejvyšším výkonovém stupni. A to není až tak ohromující číslo. Pokud nemáte zapnuto osvětlení tak je tato hodnota opět nižší…

Proto se opravdu spíše zaměřte na hodnoty hluku. Raději budu mít doma tišší digestoř, i když bude „žrát“ o 50 W více za hodinu.

U dražších digestoří renomovaných značek si ovšem můžete být jisti, že hodnoty hluku jsou na nejnižší možné úrovni. To samé platí i pro spotřebu energie. Výrobci do moderních odsavačů instalují úsporné motory, které dokážou být také velmi tiché. O některých typech motorů a digestoří z této kategorie se budeme věnovat v dalších článcích našeho blogu.

Například společnost Faber dodává dává do svých luxusních typů motory BRUSH LESS, které patří mezi nejtišší motory na světě s úsporou 35% energie oproti klasickým motorům. Patří mezi tzv. „Zelené odsavače“ jejichž používání se projeví snížením emisí CO2 o 288 Kg ! Pokud chcete být ekologičtí (což každému schvaluji), pořiďte si odsavač par Faber s motorem BRUSS LESS.

Tím jsme se dostali na samý závěr mého článku. Co říci dál…pevně věřím a doufám, že jsem vše napsal srozumitelně a věcně. Snad vám mé rady budou nápomocny k výběru vaší nové digestoře. Samozřejmě jsem připraven vám kdykoliv poradit s výběrem, či upřesnit informace o daném tématu. Přeji šťastnou ruku při výběru…hezký den.

Inspirace pro vaši kuchyňi. Výsuvná ostrůvková digestoř Franke FDW 908 IB XS
Inspirace pro vaši kuchyňi. Výsuvná ostrůvková digestoř Franke FDW 908 IB XS

Related posts

Leave a Comment